Куди зник «золотий хлопчик» Олександр Слобоженко? Джерела повідомляють про можливе затримання мультимільйонера з невідомим походженням коштів

Олександр Слобоженко став відомий завдяки своїй екстравагантній поведінці в соціальних мережах — він демонстративно публікував спосіб життя типового «золотого хлопчика», не маючи при цьому жодного пояснення походження коштів.

Справді, якщо подивитись Instagram та Tik-Tok акаунти Слобоженка, там є все, чого може душа забажає: елітні спорткари, коштовний відпочинок, люксовий одяг та багато іншого. Однак останніми місяцями Слобоженко різко зник з інформаційного простору.

Правоохоронний інсайд

Джерела «Антикору» в правоохоронних органах підтвердили наші попередні розслідування, що стосуються діяльності Олександра Слобоженка.

Як виявилося, Бюро економічної безпеки уважно стежить за бізнесом молодого мультимільйонера. Не тільки у журналістів, а й у правоохоронців виникає запитання: звідки у Слобоженка майна на десятки мільйонів доларів? Відповідь на це питання лежить на поверхні.

Джерело в БЕБ надало нам інформацію, яка, ймовірно, може свідчити про те, що «зникнення» Слобоженка пов’язане з проблемами із законом мультимільйонера.

За нашими даними, Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора проводить розслідування кримінального провадження за № 72023000120000040, яке внесено до ЄРДР 26 квітня 2023 року. Це кримінальне провадження стосується діяльності Слобоженка та його неіснуючої компанії Traffic Devils.
Справа містить серйозні звинувачення. Насамперед БЕБ підозрює підприємця у злочинах, покарання за які передбачено такими статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 ст. 203-2 УК Украины (организация незаконных азартных игр по предварительному сговору группой лиц);
  • ч. 3 ст. 209 УК Украины (легализация доходов, полученных преступным путем в особо крупном размере);
  • ч. 3 ст. 212 УК Украины (уклонение от уплаты налогов в особо крупном размере)

У разі, якщо за цими статтями обвинувальний акт щодо Слобоженка буде направлено до суду, йому загрожує тривале тюремне ув’язнення від 8 до 12 років, а також штраф від мільйона гривень.

Найцікавіше в цій ситуації те, що кримінальне провадження щодо незаконної фінансової діяльності Слобоженка розслідується не вперше. Раніше мультимільйонер з посмішкою на обличчі розповідав, як до нього з обшуками приходили слідчі Служби безпеки України. Цю історію вдалося «зам’яти», а саме кримінальне провадження № 42020100000000256 від 26.06.2020 року, яке досі не отримало жодних процесуальних рішень, не розслідується. Хоча до грудня 2022 року слідство просувалося дуже активно — наразі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за цим провадженням міститься 59 рішень.

Інформація з ЄДРСР про рішення у кримінальному провадженні № 42020100000000256

Останнє рішення в цьому кримінальному провадженні датується 14 листопада 2022 року. Тоді адвокати звернулися до суду через «бездіяльність слідства», але й тут виникли протиріччя: особа, яка представлялася адвокатом, повідомила суд, що виступає проти задоволення скарги, поданої у своїх інтересах. Тому судді вирішили залишити повідомлення без розгляду. На цьому будь-які слідчі дії у кримінальному провадженні завершуються. Підсумовуючи дивну поведінку учасника кримінального процесу, що суперечить позиції адвоката, та рішення Феміди, можна зробити висновок, що наприкінці 2022 року вдалося «домовитися». Враховуючи, що вже майже рік жодних нових рішень у провадженні не ухвалювали, слід вважати, що гучну справу «поховали».

Рішення суду від 14 листопада 2022 року

У Олександра Слобоженка вирішити не вийде

Як нам повідомили джерела, «вирішити питання» у Слобоженка вже не вийде. Слідчі БЕБ дуже ґрунтовно взялися за мультимільйонера з невідомим походженням коштів.

Правоохоронцям вдалося встановити, що, незважаючи на те, що Україна вже понад півтора року перебуває у стані війни з Росією, Слобоженко продовжує працювати з бізнесом із держави-агресора. Насамперед ідеться про російську контору «1xBet».

12 січня 2022 року Володимир Зеленський підписав Указ про накладення санкцій проти дочірньої компанії російського букмекера «1xBet» SIA «ROYAL PAY «EUROPE».

Указ Зеленського про накладення санкцій на 1хBet

Це був тільки перший постріл по букмекерах. 10 березня 2023 року було накладено санкції на іншу компанію, що надавала послуги з організації азартних ігор — «ПаріМатч».

На перший погляд, крім сфери діяльності, ці бізнеси нічого не поєднує, проте не все так просто. Як нам повідомили джерела, стаття 203-2 КК України (організація незаконних азартних ігор) у кримінальному провадженні проти Слобоженка виникла не випадково. Він продовжує допомагати розміщувати рекламу заборонених онлайн-казино в мережі, до того ж, ці оголошення публікуються не тільки в Україні, а в більшості пострадянських країн, і, як це не дивно, в Росії. Це свідчить про інший момент — підприємець продовжує отримувати прибуток у країні-агресорі. Отже, надалі він може потрапити (якщо ще не потрапив) у поле зору Служби безпеки України, адже стаття 111-2 (помічник державі-агресору) перебуває у підслідності органів національної безпеки.

Розворот на 180 градусів

До літа 2023 року Слобоженко продовжував демонструвати закордонні мандрівки (як військовозобов’язана молода людина спокійно виїжджає за кордон — відкрите питання), неймовірно коштовний спосіб життя та «успіхи в бізнесі». Але з червня його Інстаграм різко змінився: по-перше, підприємець закрив свій профіль, а по-друге, його контент став геть протилежним до того, який був раніше.

Профиль Александра Слобоженко в Инстаграмме

Замість лакшери-життя, яке включало в себе елітні спорткари та дорогоцінний відпочинок, він раптово почав збирати кошти на підтримку Збройних сил України. Одне не зникло: Слобоженко продовжує хвалитися цим у соціальних мережах.

Інстаграм Слобоженка до і після активних слідчих дій БЕБ

На першій фотографії він російською пише пафосні фрази про авто, а на другій пишається збором коштів на підтримку українських Захисників. Іноді слідчі органи можуть перевиховувати, як показує практика.

Однак, як нам здалося, своїм зникненням і показовим патріотизмом Слобоженко намагається лише виграти час для вирішення проблеми.

Фініта ля комедія для Олександра Слобоженка

Можливо, молодий мультимільйонер досі думає, що грошима можна вирішити все, і частково так воно і є. Але, як повідомили джерела в слідчих органах, зараз ситуація розгортається в дуже негативний бік для Слобоженка: слідству вдалося завести свого «крота» в неіснуючу компанію підприємця «Traffic Devils». Інформатор зумів роздобути дані про всі криптогаманці, на яких Слобоженко тримає свої кошти, а також здійснює оплати, зокрема ті, що йдуть у Росію.

Сукупно було отримано інформацію про понад 40 мільйонів доларів США невідомого походження. Але і тут є нюанс: незважаючи на те, що Слобоженко декларує себе як власник Фераррі, Ламборгіні, Мерседесів та інших коштовних автомобілів, реально на нього оформлено тільки 3 транспортні засоби — автомобіль Mitsubishi і мотоцикли BMW і Ducati.

Інформація про ТЗ у власності Олександра Слобоженка

Єдиний його легальний бізнес — це зареєстрована діяльність як ФОП, але й тут Слобоженко збрехав: у контактних даних він надав номер телефону Андрія Демченка, який працює (або працював) IT-фахівцем у мережі магазинів «Фора».

Контактні дані ФОП Олександра Слобоженка

Наразі слідчі готуються до активніших дій проти Слобоженка, як запевнили в органах. Схоже, що цього разу мультимільйонеру не вдасться по-тихому «вирішити» питання. Він давно перебуває на гачку, і вся його показовість найближчим часом може вийти підозрою і відправленням у СІЗО, а далі може йти й ув’язнення з конфіскацією активів.

Зате буде про що згадати, відбуваючи чималий тюремний термін.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь