РФ має проблеми з експортом зерна після атак на українські порти — Reuters

Фото: pxfuel.com

Відсутність кораблів у Росії та зниження зацікавленості у західних зернотрейдерів до бізнесу з Москвою збільшують витрати на транспортування російської пшениці у той час, коли війна проти України точиться у небезпечній близькості до шляхів постачання у Чорному морі.

Джерело: Reuters

РФ має проблеми з експортом зерна

Президент Володимир Путін обіцяв замінити українське зерно російськими поставками в Африку після того, як Москва вийшла з зернової угоди і фактично ввела блокаду України.

У відповідь на це Україна спрямувала атаки морських безпілотників на російський нафтовий танкер та військовий корабель на російській військово-морській базі в Новоросійську, що знаходиться поруч з великим зерновим і нафтовим портом.

Експорт сільськогосподарської продукції не підпадає під прямі санкції Європи та США, які були введені після вторгнення Росії в Україну минулого року. Проте Росія стверджує, що санкції щодо банків та певних росіян є “прихованими санкціями” стосовно торгівлі продуктами харчування.

Фінансові та безпекові ризики, пов’язані з торгівлею з Росією, підвищують витрати на фрахт для Москви і тискають її використовувати старіші і менш відомі судна. Ця ситуація схильна сумніву щодо того, чи зможе Росія підтримувати рекордні темпи експорту. Якщо ця проблема не вирішиться, це може підвищити світові ціни на пшеницю.

Глобальні товарні експортери також припинили допомогу Росії в механізмах торгівлі її зерном. Cargill, Louis Dreyfus і Viterra припинили таку роботу 1 липня, що ще більше підвищило тиск на Москву щодо виконання всіх аспектів зернових угод, включаючи транспортування.

Вихід Росії з зернової угоди стався 17 липня, коли РФ надіслала заперечення стосовно продовження “зернової угоди” Туреччині, Україні та ООН. З такого часу РФ самовільно припинила дію угоди з 18 липня, порушуючи гарантії безпеки судноплавства.

19 липня Міноборони РФ повідомило, що буде розглядати судна, які направляються в українські чорноморські порти, як потенційні перевізники військових вантажів.

20 липня Україна відповіла дзеркально, оголосивши, що з 21 липня буде вважати всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в напрямку морських портів РФ та окупованих українських портів, як такі, що перевозять вантажі військового призначення з усіма відповідними ризиками.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь