У нас проблема. У Раді намагалися обдурити МВФ, однак не вдалося

Фото — flickr.com

Українські нардепи без погодження з МВФ замінили текст проєкту, який був структурним маяком, розробленим на виконання меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Як стверджує перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, це сталося після втручання в процес розгляду законопроєкту №8401 заступника глави ОПУ Ростислава Шурми.

Джерело: Ярослав Железняк

МВФ не зарахує Україні виконання маяка через маніпуляції ВРУ

Отримав інформацію з трьох джерел — у нас проблема з №8401 та меморандумом з МВФ. Якщо коротко: там не зараховують виконання структурного маяка, оскільки в останній момент була зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ, — повідомив Железняк.

Він також стверджує, що це нібито стало прямим наслідком втручання у процес роботи над законопроєктом заступника глави ОПУ Ростислав Шурма. 

Що важливо розуміти, нардепи без дозволу МВФ замінили частина проєкту, яка стосується обмеження перевірок.

В тексті №8401, який був до другого читання, розглядалася нормальна версія (перевірки проводились тільки для найбільших суб’єктів). Проте під час зустрічі в Раді, на якій були присутні Прем’єр-міністр, керівництво Ради, Міністр фінансів, заступник Голови Офісу Президента та представники всіх фракцій, Ростислав Шурма запропонував в останню мить виключити частину редакції, що стосувалася перевірок, як пояснив Железняк.

Політик зазначає, що Шурма обіцяв провести “всі необхідні перемовини” з усіма присутніми.

За словами Железняка, глава Кабінету Міністрів Денис Шмигаль та Міністр фінансів Сергій Марченко висловили проти цієї ідеї.

Проте їх не врахували, і народні обранці замінили текст проєкту без погодження з МВФ.

Железняк звертається до колег в Раді, особливо до тих 239 депутатів, які проголосували “За”. Він запитує, чи розуміють вони, що голосуючи “За” текст №8401, вони виконують вимоги МВФ, і чи дарма був весь негатив і перешкоди на шляху до цього.

За словами депутата, наслідком цього стане те, що Україна не буде зарахована виконання маяка.

Після такого “кидка” МВФ приділить значно більше уваги пункту про перевірки, і в наступних умовах це буде вже реальне повернення і навіть посилення, а не номінальне, як передбачалося спочатку в тексті №8401. Він також наголошує, що саме цей пункт стає проблемою для співпраці з МВФ, оскільки пропущений дедлайн і кидок у справі перевірок роблять ситуацію складною.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь